Slijedite nas

Dođite na obilježavanje Svjetskog dana KOPB-i19.11.2018

slikaU povodu Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti u srijedu 20.11.2018. će se u Zagrebu, na Cvjetnom trgu (na Trgu Petra Preradovića) od 10-13 sati, održati javnozdravstvena akcija "Otkrij rano", kojom se želi podići razina svijesti o važnosti ranog otkrivanja KOPB-i.
Bolest je u nekim obilježjima slična astmi, a karakterizira je teško disanje uslijed smanjenog protoka zraka kroz dišne puteve, umor i kašalj s iskašljavanjem. Najčešća je u pušača. Obuhvaća 10-22% odrasle populacije. Za Hrvatsku bi taj postotak od značio barem oko 300.000 osoba s KOPB-om.
KOPB je treći najčešći uzrok obolijevanja i smrtnosti odrasle populacije u svijetu, javlja se mahom kod starije populacije, a glavni uzrok je pušenje.
Napredovanje bolesti može se usporiti prestankom pušenja i primjenom moderne terapije.
Pozivamo Vas da dođete na javnozdravstvenu akciju "Otkrij rano", u srijedu, 21. studenoga, na Trgu Petra Preradovića, od 10:00 do 13:00 sati.
Tijekom javnozdravstvene akcije u srijedu stručnjaci Klinike za plućne bolesti Jordanovac i Klinike za unutrašnje bolesti KB Sveti Duh građanima će raditi besplatno testiranja plućne funkcije - spirometriju te mjeriti ugljični monoksid u izdahnutom zraku, a zainteresirani će moći dobiti i savjete ljekarnika.

0 komentara

Komentiraj članak

Članak možete komentirati.

*



*

Captcha