Slijedite nas

Vježbe disanja

Vježbe disanja vrlo su važne jer bolesnici s plućnim bolestima obično imaju plitko disanje koje je nedovoljno za učinkovitu izmjenu plinova. Vježbe kojima se pokušava promijeniti uzorak disanja mogu biti korisne, iako su istraživanjima dobiveni konfliktni rezultati. Neke studije pokazuju kako tehnike koje smanjuju učestalost disanja, primjerice joga i disanje kroz stisnute usne, poboljšavaju učinkovitost disanja, razinu kisika u krvi i smanjuju zaduhu. Pokušaji povećanja snage i izdržljivosti dišnih mišića pokazali su također miješane rezultate: u nekim studijama došlo je do poboljšanja, a u drugima nisu uočene značajne promjene.

Vježbe disanja se obično uče u specijaliziranim ustanovama za liječenje plućnih bolesti, pod vodstvom tima specijalista. Na ovim stranicama možete naći opise vježbi disanja koji se provode na Odjelu za kliničku imunologiju i pulmologiju, pod nadzorom Zavoda za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju OB "Sveti Duh". Zahvaljujemo Snježani Benko vft koja je prikazala ovdje navedene vježbe, uz stručnu podršku Milkice Crc, vft, Mirke Jakšić, dr.med., Sonje Biondić, vft i Antuna Jurinića, vft.

Prije samog početka vježbi treba pronaći položaj u kojem ćete biti relaksirani. Stopala moraju biti čvrsto oslonjena na podlogu, natkoljenica i potkoljenica pod pravim kutem te se ne smijete naslanjati na naslon stolice.

Svaku vježbu ponovite deset puta.

Kondicijske vježbe

Dlanovima obuhvatite laktove i podignite ruke iza glave. Prilikom podizanja ruku udahnite na nos, a prilikom spuštanja ruku izdahnite na usta.


Dlanovima obuhvatite laktove, povlačite ruke u pravcu suprotnom od glave. Ponovite vježbu u jednu i drugu stranu.


Položite ruke na ramena. Kružite laktovima prvo u jednom, a nakon toga u suprotnom smjeru.


Spojite podlaktice i dlanove ispred sebe tako da budu okomite, dok su nadlaktice vodoravne, a zatim ih odmaknite što dalje jednu od druge. Kod razdvajanja ruku duboko udahnite, a kod skupljanja izdahnite.


Vježbe disanja

Abdominalno disanje - položite ruka na područje dijafragme (ošita). Duboko izdahnite na usta koristeći trbušne mišiće. Nakon toga duboko udahnite na nos, tako da osjetite kako vam udahnuti zrak odmiče ruku.


Kontrolirano bazalno disanje - za ovu vježbu vam je potrebna pamučna vrpca duljine oko 2 metra i širine oko 20 centimetara.
Položite vrpcu na područje donjih rebara. Lijevi kraj vrpce čvrsto uhvatite desnom rukom, a desni kraj lijevom. Dugoko izdahnite na usta stežuići vrpcu oko pojasa, zatim udahnite na nos i lagano popuštajte vrpcu.


Kontrolirano bazalno jednostrano disanje - za ovu vježbu vam je potrebna pamučna vrpca duljine oko 2 metra i širine oko 20 centimetara.
Jedna strana prsnog koša je fiksirana na način da omotate vrpcu oko pojasa te završetak vrpce podvucite pod nogu, suprotnu od strane fisiranog dijela pluća. Druga strana prsnog koša je slobodna i njome dišite na taj način da prilikom izdaha stežete vrpcu prilikom udaha je popuštate. Udah je na nos, a izdah na usta. Ovu vježbu treba učiniti s jednom i drugom stranom.


Sljedeći položaji će vam pomoći kod napadaja astme