Slijedite nas

O Astma Centru

Stranice koje su pred Vama dio su zdravstveno-informatičkog projekta namjenjenog poboljšanju liječenja osoba koje boluju od astme, započetog 2002. godine. Cilj ovog projekta je izrada portala s informacijama o astmi kao i formiranje kombiniranog GSM SMS mobilnog sustava i Internet-baziranog elektroničkog astma-dnevnika, prvog takve vrste u svijetu. Projekt je ujedno i prvi nacionalni, besplatni telemedicinski servis, rezultat volonterskog rada liječnika Odjela za Kliničku imunologiju, alergologiju, pulmologiju i reumatologiju Klinike za unutarnje bolesti KB "Sveti Duh" koji i vodi projekt u suradnji sa Odjelom za alergologiju Specijalne bolnice za bolesti djece i omladine "Srebrnjak". Korištenje usluge je u potpunosti besplatno, zahvaljujući sponzorima projekta (osim uobičajene cijene SMS poruka, koja ovisi o mobilnom operateru).

Odjel za Kliničku imunologiju, alergologiju, pulmologiju i reumatologiju Klinike za unutarnje bolesti KB "Sveti Duh" osnovan je 1962. godine. Od 1965. godine na Odjelu se provodi dio sveučilišne nastave za potrebe Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i Više škole za medicinske sestre Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a od 1990. godine i nastava za studente Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Liječnici odjela aktivno sudjeluju na kongresima i u radu Zbora liječnika Hrvatske. Razvijaju se specijalizirane ambulante, naročito klinička alergologija, te epidemiološki i ekološki aspekti alergijskih i respiratornih bolesti. Interni odjel vrši i stručni nadzor i pomaže organizaciju institucija za liječenje alergijskih respiratornih bolesti u Hvaru, Dubrovniku i Velom Lošinju. Zahvaljujući velikom osobnom i stručnom angažmanu, naš odjel prvi u Hrvatskoj započeo sa primjenom mnogih in vitro imunoloških testova u svakodnevnom kliničkom radu, te od 1987. godine s primjenom laserske rekanalizacije velikih dišnih puteva. Odjel za Kliničku imunologiju i pulmologiju danas ima 7 bolesničkih soba, brojne djelatnosti, među kolima bismo istaknuli imenovanje Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za alergologiju. Trenutno je jedino na našem odjelu za područje Zageba i okolice provodi specifična imunoterapiju (hiposenzibilizaciju) odraslih osoba.

Projekt Astma Centra nagrađen je priznanjima 10@HR Carneta (2002. godine) i WSA Hrvatska (2007.)

S vremenom ćemo dalje razvijati ove stranice, nadamo se uz Vašu pomoć na zadovoljstvo svih koji ćete se njima koristiti.

Vaša pitanja i želje za prikazom informacija koje niste našli na ovim stranicama, a željeli biste ih ili mislite da su od koristi drugim bolesnicima, možete poslati na e-mail adresu ac@astma.hr

 

Autor projekta AstmaSMS Centra

Vedran Ostojić, prim.dr.med.